Rafting kamp Grand Tara nalazi se 20 km uzvodno od Foče, pored  ušća reka Tare i Pive gde se rađa reka Drina. Okružen je  prelepim planinama – Vučeva, Maglića, Vukuše, Pliješa, Zelengore.

Kapacitet kampa je 85 kreveta raspoređenih u novim sobama sa kupatilima, višekrevetnim bungalovima sa kupatilima  i dvokrevetnim bungalovima

U kampu Grand Tara poštuju se sva pravila koja vašu bezbednost stavljaju na prvo mesto. Tako na splavarenju dobijate specijalna odela, kacige za rafting i svu neophodnu opremu. Oni koji žele šetnju ili vožnju biciklima imaju nebrojano mnogo izbora, od planinarenja, obilaska jezera koja se prostiru na tri nacionalna parka.
Šta drugo reći osim – ne propustite!
Vaš kamp Grand Tara.

 

+387 65 290 343 +381 64 943 27 66
Foča
office@raftinggrandtara.com

Kanjoning Nevidio

Posetite poseldnji osvojeni kanjon u Evropi

Jednodnevni aranžman, najčešće se kombinuje sa drugim aranžmanima iz naše ponude. Kanjon Nevidio je dosta popularan kanjon za komercijalni kanjoning i veoma je tražen aranžman od strane naših gostiju. Osvojen je tek 1965. godine.

Neke od srmih vodenih kaskada i penušavih bukova Komarnice moguće je savladati jedino skokom u hladnu uzburkanu vodu, čija maksimalna temperatura u letnjem periodu iznosi od 5 do 10 °C ili spustom uz pomoć užadi niz mokre i klizave stijene.

Kanjon Nevidio je meto nesvakidašnje lepote. Sam naziv „Nevidio“, u značenju „nikada viđen“ sugeriše da je u pitanju neviđena prirodna atrakcija. Kanjon je napravila mala reka Komarnica napravila između obronaka planina Durmitora i Vojnika. U nastavku pogledajte slike koje govore više od reči.

 • Destinacija

 • Polazak

  Grand kamp Tara
 • Vreme Polaska

  9h
 • Vreme Povratka

  13h
 • Dress Code

  Sportska garderoba. Oprema je obezbedjena.
 • Uključeno

  Doručak
  Osiguranje
  Parking
  Ručak
  Takse
  Transferi
  Večera
  Vodič
 • Nije Uključeno

  Rafting
  Skipper
  Zipline
  Kampovanje sa obezbeđenom strujom i vodom
  Kupanje u bazenu
  Noćenje
  Oprema
  Prevoz autobusom
1

Jutro: Polazak

Doručak do 08h. Doručak će biti poslužen u Grand kampu Tara i sastoji se od tradicionalnih lokalnih specijaliteta. Postoji mogućnost posebnog menija za vegane, vegetarijance i posni meni.
2

Pre podne: Kanjoning

Polazak našim terenskim vozilima u pravcu kanjona Nevidio. Po dolasku na početnu tačku presvlačimo se u kompletnu opremu za kanjoning i nakon brifinga ulazimo u kanjon. Prolazak kroz kanjon traje oko 3-4h zavisno od broja učesnika kao i od fizicke spremnosti učesnika.. U kanjonu savladavamo prepreke, uz skokove niz prirodne vodopade i puno drugih atrakcija. Predviđene su i pauze za predah, fotografisanje. Po izlasku iz kanjona, povratak do vozila. Presvlačenje u suvu garderobu.
3

Posle podne: Povratak u kamp

Nakon kanjoninga odmah nas čeka organizovan ručak u nacionalnom restoranu u neposrednoj blizini kanjona. Povratak u Grand kamp Tara. Završetak aranžmana.

Lokacija

Kanjon Nevidio

Kanjon Nevidio je kanjon koji se nalazi u centralnom dijelu Crne Gore. Udaljen je 55 km od Nikšića.
Kanjon Nevidio je dio rijeke Male Komarnice koja izvire u podnožju južnih padina Durmitora, tačnije u Dobrom Dolu. Ponirući prolazi između vrhova Boljskih greda (2091m.n.v) i Lojanika (2091m.n.v) da bi se ponovo pojavila u pitomoj dolini kao stalna rijeka. Mala Komarnica se kod sela Duži spaja sa Pridvoricom i stvara Veliku Komarnicu koja ide dalje kanjonom do ulaska u vještačko Pivsko jezero nastalo izgradnjom hidroelektrane Mratinje. Ispod Mratinja Piva teče još 10 km do sastavaka sa Tarom, gdje zajedno formiraju rijeku Drinu.
Na samom kraju doline u neposrednoj blizini magistralnog puta Žabljak-Šavnik počinje kanjon Nevidio ili Nevidjbog kako ga nazivaju stanovnici ovoga kraja. Sa pravom nosi ovo ime jer se Komarnica odjednom gubi u čudno uklesani ulaz i postaje ljudskom oku - nevidljiva.
Okolina ulaza je jedna od najljepših oblasti u durmitorskom kraju. Ljepotu ovog kraja čini selo Pošćenje sa dva lednička jezera, periodični vodopad Skakavica koji sa sedamdesetak metara visoke stijene rasipa vodu Grabovice koja se uliva u Komarnicu.
Nevidio je dugačak oko 2 km. Ulaz se nalazi na 935 m, a izlaz na 810 m nadmorske visine.
Zabačen i sakriven na nepristupačnom terenu izazivao je pažnju i znatiželju ali je bilo malo organizovanih pokušaja da se upozna i istraži. Prvi ozbiljniji pokušaji izvedeni su 1957g. i 1964 g.koji su bili neuspješni. Nizale su se čudne i fantastične priče o poslednjem neosvojenom kanjonu Evrope. Tako je bilo sve do avgusta 1965.g. kada su članovi P.S.D. Javorak iz Nikšića, iako sa oskudnom opremom, prošli kanjon i prvi predstavili svijetu dugo skrivenu, divlju i zapanjujuću ljepotu.
Prvi dodir sa Nevidiom zasjenjuje neopisivom ljepotom, neobičnom i čudnom na koju čovjek nije navikao. Veći dio kanjona se nalazi u vječitoj sjenci. Zbog okomitih stijena sunčevi zraci ne mogu da dopru do dna. Na strmim i nepristupačnim stijenama vladaju surovi uslovi za vegetaciju tako da se za kanjon može reći da je dragulj surove prirode koji je ujedno raj i pakao. Širina kanjona na pojedinim mjestima je manja od jednog metra. Pojedini djelovi prolaze se samo uz pomoć alpinističke opreme.
Danas kanjon Nevidio nalazi svoje mjesto u prospektima kao jedinstvena turistička atrakcija. Neponovljiva ljepota tjesnaca, kaskada i pjenušavih bukova koju čuva kanjon Nevidio dovoljan je razlog da se posjeti ovaj nevjerovatni dragulj Crne Gore. Ipak, iako ne zahtjeva posebnu fizičku spremnost, prolazak kroz kanjon se ne preporučuje bez vodiča.
Sezona prolazaka počinje u julu mjesecu - ukoliko je vodostaj Komarnice niži, onda i nešto ranije, i završava u septembru - ako vremenski uslovi dozvole, sezona može da se malo produži. Nakon obilnih kiša postoji opasnost od bujica i vodostaja. Osim dobre fizičke kondicije, za avanturu koja obično traje dva do tri sata neophodna je i odgovarajuća oprema – dugo ronilačko odelo debljine od bar 5 mm zbog izuzetno niske temperature vode od sedam do osam stepeni, obuća kojom se može lakše kretati po klizavim stenama i kaciga.
Izvor: Wikipedia
Follow us on Social Media